Een circulair businessmodel is het startpunt voor circulaire architectuur
Circulariteit gaat niet alleen over het bouwwerk, maar ook over het hele proces. Het herwaarderen van producten leidt tot nieuwe verdienmodellen en vormen van eigenaarschap, waarbij samenwerken met interne teams en ketenpartners essentieel is. Interdisciplinair denken maakt de sector adaptiever. Een circulair businessmodel creëert langetermijnbetrokkenheid, waarin architecten terugkerende ‘circulaire’ ontwerpers worden.
Bewonersparticipatie is cruciaal voor circulariteit. Er wordt gekozen voor een diverse mix van bewoners (alleenstaanden, starters, gezinnen en senioren) die openstaan voor een sociale structuur met gedeelde ruimtes en verantwoordelijkheid. Deze groep vormt een ‘dorp in de stad’, waarin ecologisch samenleven centraal staat—geen trend, maar een groeiende beweging met impact.
Duurzaam ontwerp is verweven in biodiversiteit, ecologie en waterbeheer. Een efficiënt bewateringssysteem maakt groenonderhoud gebruiksvriendelijk en beheersbaar. Mobiliteit en energieopslag zijn geïntegreerd om een energieneutraal netwerk te vormen.
De natuur is inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit
Wij laten ons inspireren door de natuur bij het oplossen van ontwerpvraagstukken. Want biologische systemen bieden ons oplossingen die intrinsiek circulair en holistisch zijn. Met geoptimaliseerde structuren, processen en functies uit de natuur is tot innovatieve ontwerpoplossingen te komen. Oplossingen waarbij met een minimum aan inspanning, materiaal of installaties een maximum aan resultaat kan worden bereikt. Wij ontwerpen gebouwen die ook op klimatologisch gebied zo goed en slim in elkaar zitten, dat er nog maar weinig gecorrigeerd hoeft te worden met installaties.
In het Urban Tree Village-project staat het ontwerp van het gebouw centraal, met een sterke focus op duurzaamheid, gemeenschapsvorming en verbondenheid met de natuur. Een van de belangrijkste ontwerpprincipes is het integreren van groen in elke hoek van de woonomgeving. Van daktuinen tot groene gevels, de natuur wordt een integraal onderdeel van het dagelijks leven van de bewoners. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezonder en aangenamer leefklimaat.
Een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven
Wij houden bij het ontwerpen rekening met de gehele levenscyclus van een bouwwerk in zijn context. Daarom ontwerpen wij niet voor de eerste gebruiker maar met de tweede of derde gebruiker in gedachten. Dat vergt een adaptief ontwerp dat kan inspelen op meerdere functies en verschillende gebruikers. Wij maken hierbij onderscheid tussen duurzame gebouwelementen met een lange levensduur (zoals een hoofddraagconstructie) en flexibele inbouwcomponenten met een kortere levensduur. Wij ontwerpen modulair en slim zodat onderdelen die gerepareerd of vervangen moeten worden makkelijk bereikbaar zijn.
Daarnaast richt het ontwerp zich op het creëren van een buurt verbonden programma, waarbij de focus ligt op het bevorderen van interactie tussen bewoners. De gestapelde woonbuurten zijn ontworpen om een gevoel van gemeenschap te bevorderen, met gezamenlijke ruimtes en faciliteiten die ontmoeting en samenwerking aanmoedigen. Sportruimtes zijn strategisch geplaatst, zodat bewoners de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en actief bezig te zijn, wat de sociale cohesie verder versterkt.
Een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en construeren
Wij zien een bouwwerk als een tijdelijke samenstelling van componenten en materialen die aan het einde van de levenscyclus hun waarde behoudt. Daarom kiezen we waar mogelijk voor pre fabricage (van componenten). Dit maakt een snellere en veiligere assemblage en uiteindelijke demontage mogelijk. Mechanische verbindingen tussen delen van de hoofddraagconstructie, bouwdelen en componenten maakt herhaaldelijke (de)montage mogelijk. Indien een flexibele (waterdichte) verbinding onvermijdelijk is maken we gebruik van biologisch afbreekbaar materiaal en vermijden bij de montage kitten en (pur)schuim.
Wij ontwerpen de hoofddraagconstructie op een manier die waarborgt dat de stabiliteit van de constructie tijdens de sloop of demontage is gewaarborgd zodat deze veilig en met respect voor mens en natuur kan plaatsvinden. We houden hierbij rekening met de bereikbaarheid van de verbindingsknopen zodat de (de)montagetijd minimaal is. We stimuleren leveranciers hun producten en bouwcomponenten zo aan te passen dat optimaal hergebruik mogelijk is.
De bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar
We vinden het belangrijk te weten welke materialen in bouwcomponenten en bouwwerken zitten, omdat ze cruciaal zijn voor de circulaire economie. Door veilige, duurzame en niet-toxische materialen te gebruiken, dragen we bij aan een betere materialeneconomie met minder afval. Materialen met een lange levensduur en een goede registratie, zoals in een materialenpaspoort, maken hergebruik eenvoudiger en geven bouwwerken waarde als grondstoffenbank.
Houtbouw is een essentieel element van het ontwerp, waarbij gekozen is voor duurzame materialen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan de ecologische voetafdruk van het gebouw. Hout zorgt voor een warme uitstraling en bevordert een gezond binnenklimaat.
Door bovengenoemde ontwerpprincipes te combineren, ontstaat een unieke woonomgeving die zowel individuen als de gemeenschap als geheel ten goede komt. Urban Tree Village is zo meer dan alleen een woonproject; het is een inspirerende plek waar groen, innovatie en collectiviteit samenkomen.
Een circulaire, groene community in een verticaal dorp binnen de stedelijke omgeving.
© 2025. Website door The Bennis Brothers